>

Het verhaal van: Hans

Hans Snellaert (65 jaar) had een vrouw en kinderen. Samen hadden ze een café/-zalencentrum in Heerlen, waar ze met plezier werkten. Dan wordt plots zijn vrouw ziek en dit verandert zijn hele leven.

“7 jaar geleden is mijn lieve vrouw overleden. Ik had hier veel verdriet van en kreeg dit niet verwerkt, we waren tenslotte 36 jaar gelukkig getrouwd en we deden alles samen. Ik ging steeds meer drinken om het verdriet aan te kunnen en uiteindelijk had ik een drankprobleem.”

Hans wordt opgenomen bij Mondriaan en gaat hier werken aan zijn drankprobleem. Dit heeft, met tussenpozen, 2 jaar geduurd en in die tijd kon hij niet meer leidinggeven in zijn café. Dit werd overgenomen, maar dat ging niet altijd even goed.

“Ik had geen invloed meer op mijn zaak en geen zicht meer op (financiële) zaken rondom het café. Het ging slechter dan gedacht en ik raakte mijn zaak kwijt. Mijn vrouw en ik werkten 30 jaar lang samen in de zaak, we hadden ons hart en ziel erin gestoken en ineens was ook dat weg. Ik bleef over met een enorme schuld. Ik had het overlijden van mijn vrouw nog niet verwerkt en daar kwam al de volgende grote tegenslag. Ik raakte steeds meer in een isolement, mijn sociale contacten waren opgebouwd rond en in de zaak. Ik had er ook geen behoefte aan, ik sloot mezelf het liefst de hele dag binnen op.”

Hans raakte in een diep dal, waarin hij soms liever niet meer wilde leven. Hij wilde bij zijn vrouw zijn en het leven terug dat hij ooit samen met haar had gehad. Hij ervaarde geen zingeving meer in zijn leven. Hij was nog in zorg bij Mondriaan, voor nabegeleiding  en Mondriaan raadde Hans aan om eens een kijkje te nemen bij NOVIzorg.


“Ik had zelf nog nooit van NOVIzorg gehoord. Ik kreeg een rondleiding en een kennismaking op de locatie in Kerkrade. Ik voelde me er direct op mijn gemak en ik ben begin 2016 gestart. Ik ben er nu een redelijke tijd en er is een wereld voor mij open gegaan. Ik ben weer in contact gekomen met andere mensen, zowel cliënten als begeleiding. Ik heb er verschillende hobby’s weten te ontdekken, waar ik plezier en rust uit haal. Zo heb ik leren schilderen, iets waar ik steeds beter in wordt. Het is er ook erg gezellig. Ik voel me weer een mens die gewaardeerd wordt en ik ben blij met de ondersteuning die ik krijg.

Ik krijg ook fysiotherapie voor mijn COPD en we sporten in het oude Roda-stadion. Dit vind ik erg fijn, omdat het ervoor zorgt dat mijn gezondheid niet achteruit gaat en zo veel mogelijk gehandhaafd blijft.

Ik ben zeer te spreken over de begeleiding bij NOVIzorg, ze zijn vriendelijk en professioneel. We merken soms wel dat er bezuinigingen gedaan moeten worden en dat is dan wel lastig voor iedereen.” “NOVIzorg heeft mij veel gegeven en ik hoop dat ik er nog veel mag leren. Het gaat de goede kant op, maar ik heb soms ook nog wel moeilijkere periodes. Ik krijg hier handvaten voor, maar het is nog lastig om het alleen te doen. Gelukkig heb ik nu ook weer een lieve vriendin waar ik steun aan heb. Stap voor stap gaan we vooruit.”