>

Het verhaal van: Karin

NOVIzorg en Dignita hebben samen met Roda JC – “Midden in de Maatschappij” het project “Positive FIT” vormgegeven.  Een preventieve training waarbij het huidige functioneren van jonge mensen met de ziekte van Parkinson zolang mogelijk behouden blijft.

“Positive FIT”, de naam zegt het al: als (jonge werkende) parkinson-patient zul je positief en fit moeten blijven en… zul je je echt voor 100% moeten focussen op je gezondheid.  Dit houdt in dat je je hele leven overhoop zult moeten halen om deze weg in te kunnen slaan. Een weg waarop je top-sport beoefent, en dan alleen om te kunnen blijven wie je bent. Tot nu toe is dit de zwaarste klus in mijn hele leven en carriere!

Al meer dan 25 jaar ben ik zelfstandig ondernemer, met hele, hele lange werkdagen en werken onder druk. Daarnaast ben ik nog moeder van drie pubers, echtgenote, dochter, zus, nicht, vriendin, kennis en collega en dat allemaal zou ik graag willen blijven, tenminste als ik “fit” blijf. We worden regelmatig genomineerd, we krijgen awards, sterren en noem maar op. En ja, inderdaad, van succes krijg je energie… maar wat als je gezondheid je in de steek laat en je elke dag merkt dat je zwakker wordt? De onzekerheid die je tot nog toe nooit gekend hebt, slaat toe. Wat als je je eigen ik niet meer kent of bent en langzaam maar zeker arbeidsongeschikt wordt? Wat dan? De awards en sterren zijn opeens niet veel meer waard… Maar gelukkig denk ik positief en zoek steeds naar nieuwe opties en mogelijkheden. Ik vond de weg naar “Positive Fit”.

In samenwerking met Roda JC “Midden in de Maatschappij” wordt het Positive FIT-programma wekelijks aangeboden op Sportpark Kaalheide en op Adelante in Hoensbroek. De deelnemers zijn onder te verdelen in twee verschillende groepen. De eerste groep zijn de Yoppers, dit betreft mensen die voor hun 50e levensjaar de diagnose Parkinson hebben gekregen. De Yoppers werken meestal nog en lopen tegen andere problemen aan dan de tweede groep, de wat oudere parkinson-patiënten.

Preventie krijgt bij de eerste groep veel aandacht. En dat is maar goed ook, en heel erg nodig! Preventief bezig zijn zorgt er namelijk voor dat je goed voorbereid bent op wat er ooit wellicht gaat komen. Door de goede voorbereiding leer je te accepteren dat je ook met beperkingen nog heel actief kunt zijn. Door samen met lotgenoten wekelijks te sporten, te discussiëren en ervaringen te delen, ontstaat er een soort “verbond”. Je leert van elkaar, je steunt elkaar en je voelt je gehoord. Parkinson is een veelzijdige, moeilijke aandoening, die door een gezond mens onmogelijk helemaal begrepen kan worden.

Door deze stap te zetten, ben ik anders gaan denken. Ik zou echt alle Yoppers in Zuid-Limburg dit programma aanbevelen. De begeleiding door ervaren deskundigen, die je drie keer per week intensief behandelen, is intens en professioneel. Overigens niet onbelangrijk is, dat dit programma gesubsidieerd wordt door de Wet Langdurige Zorg.

Ik weet zeker dat ik met volle overtuiging elke nog niet aan het programma deelnemende Yopper zover kan krijgen ook actief mee te doen zodat hij/zij meer kan gaan genieten van leuke en bijzondere dingen in het leven, in plaats van thuis onzeker te zitten wachten op een geneesmiddel waarvan je alleen maar mag hopen dat het je beter maakt.

Karin Pinckaers Lumey