>

Het verhaal van: Math

Van Samantha Noteborn kreeg ik het verzoek om iets over mijzelf te schrijven  voor op de website van Novizorg. Ik ben Math Freens, 67 jaar en gehuwd. Nadat ik in 1969 mijn middelbare schoolopleiding  (Mulo B) voltooide, was  ik eerst magazijnbediende en chauffeur,  later als magazijnmeester werkzaam in een groot handelsbedrijf in verwarming, sanitair en elektrische systemen, in Maastricht. In 1996 begon ik als taxichauffeur van gehandicapten en ouden van dagen het WMO-groepsvervoer te rijden, voornamelijk in de Westelijke Mijnstreek en Maastricht.  Dat werk heb ik met veel plezier gedaan. Ik denk er nog vaak aan terug: vooral als ik nog oud-collega’s  en cliënten van toen ontmoet.  Op 3 april 2001 werden mijn vooruitzichten op een mooie toekomst de grond in geboord door de vaststelling dat ik de ziekte van Parkinson had. Dit heeft mijn wereld  op zijn kop gezet.

Vanaf 1953 tot 2010 woonde ik in een lieflijk dorp dat naar de naam Geulle luistert. Hier had ik vanaf 1960 mijn verenigingsleven, bij de plaatselijke fanfare, waar ik (het grootste deel van de tijd) de cornet bespeelde. Dan was mijn tweede bezigheid de sterrenkunde en aanverwante natuurwetenschappen. In een keer waren deze met de komst van de vreselijke ziekte ten dele voorbij.  Alsof dit niet genoeg was moest ik door  de voortschrijding van die ziekte,  mijn auto van de hand doen. In Geulle gingen in die laatste jaren dat ik daar woonde,  alle winkels voorgoed dicht. Dus werd een verhuizing een mogelijkheid omdat ik al 10 jaar stond ingeschreven bij een woningstichting in Geleen, daar ik en mijn vrouw, Annie, hier ons werk hadden. Op 30 december 2009 verhuisden wij daadwerkelijk naar Geleen:  naar de winkels, maar zonder een donkere sterrenhemel en de mooie hellingbossen  en de groene weiden van Geulle.  

Na een intensief onderzoek naar mijn  psychische en medische gezondheid en andere aspecten, onderging ik in het UMC te Maastricht op 18 april 2011, een zogeheten ‘diepe hersenoperatie’. (Eng: Deep Brain Surgery).  Daar plaatsten de artsen twee lange kabels heel nauwkeurig in mijn hersenen.  Dit alles had tot doel de tremoren van mijn ledematen onder controle te krijgen. Dat is hen gelukt. Ook heb ik geen last gehad van negatievere karaktereigenschappen of van veranderingen op het sociale vlak. Dit werd vastgesteld via vergelijkende psychologische tests: een soort nacalculatie, dus.

Sinds 8 januari 2018 ben ik in behandeling bij Novizorg aan de Reigerstraat. Na een fatale val brak ik in juni 2017 mijn linker heup. Bij Novizorg doen alle medewerkers hun best om mij weer enigszins mobiel te krijgen. Ik moet zeggen dat is hen gelukt. Tegenwoordig loop ik met een rollator in plaats van in een rolstoel zitten. Deels komt dat ook door mijn positieve instelling en toon veel zelfinitiatief. Ook voor Annie is het fijn dat ik 2 dagen p/week (ma + vr), naar Novizorg kom.