>

Wat is Parkinson?

Bij de ziekte van Parkinson ontstaat in de hersenen een tekort aan de neurotransmitter dopamine. Cellen die dopamine produceren sterven langzaam af. Door het dopaminetekort wordt de aansturing van spierbewegingen aangetast, er kunnen trillingen of tragere bewegingen optreden.

Parkinson is daarom een complexe, chronische hersenziekte die zich op allerlei manieren kan uiten. En de klachten verschillen per persoon, en zelfs per dag. Op de lange termijn nemen de klachten toe. Naast medicatie, is goede ondersteuning van groot belang bij het omgaan met de aandoening.

Wat mag u van ons verwachten?

Bij NOVIzorg zijn we in staat om u bij deze aandoening te ondersteunen. We richten ons daarbij op het optimaliseren van het functioneren, vooral bij de motorische problemen. Bij NOVIzorg wordt daarom fysiotherapie aangeboden om soepeler te kunnen bewegen, logopedie om te helpen bij de spraakproblemen en ergotherapie ter ondersteuning van de gewone dagelijkse bezigheden. Alles is bedoeld om u langer zelfstandig te kunnen laten functioneren. NOVIzorg is lid van Parkinsonnet en werkt samen met de regionale neurologen. Bij NOVIzorg werkt een Parkinsonverpleegkundige, die speciaal is opgeleid voor het begeleiden van mensen die deze aandoening hebben. Zij weet veel van de aandoening, van de beschikbare medicatie en staat doorlopend in verbinding met de verwijzers.

Maar ook voor mantelzorgers hebben we aandacht. Het omgaan met Parkinson is voor mantelzorgers erg ingrijpend, en door een gerichte training kunnen we daar veel kwaliteit in aanbrengen.

NOVIzorg is aangesloten bij ParkinsonNet.

Het programma:

Alle activiteiten zijn afgestemd op de richtlijnen van de Parkinsonpatiëntenvereniging. Om voor u een maatwerk-programma te kunnen samenstellen, bespreken we graag uw individuele situatie.
Voor mensen in de beginfase van de ziekte hebben we sinds begin 2018 het programma Positive FIT ontwikkeld. Deze sportieve preventieve training is door NOVIzorg en Dignita ontwikkeld en helpt de mensen met Parkinson of Parkinsonisme om hun functioneren zo goed mogelijk te behouden. “Positive FIT” traint zowel de lichamelijke functies als het geheugen, en wordt door de deelnemers als erg prettig ervaren. Door samen te werken met Roda JC is het mogelijk dat we dit programma in en rond het stadion van de voetbalclub aanbieden.

Lees meer over Positive FIT >

NOVIzorg beschikt over de benodigde faciliteiten en er is de gehele dag een verpleegkundige aanwezig op locatie voor alle verpleegkundige zorg (medicatie, persoonlijke verzorging, e.d.).

Programmaonderdelen:

  • sportieve activiteiten onder begeleiding van een professionele sportinstructeur en verpleegkundige waaronder zwemactiviteiten, fitness en beweging, e.d;
  • ontspanningsactiviteiten onder begeleiding van een professionele sportinstructeur en verpleegkundige waaronder ademhalings- en bewegingsoefeningen in zowel water als in de sportzaal;
  • psycho-educatie waaronder geheugenoefeningen, gastsprekers, lotgenoten-bijeenkomsten, e.d.;
  • gelegenheid tot rusten in comfortabele relaxstoelen.